Matura 2014 p. podstawowy matematyka - z. 3

Zadanie 3 (0-1)

Wartość wyrażenia jest równa

A.

B.

C.

D.

Źródło CKE - Arkusz egzaminacyjny 2013/2014 - Matura maj poziom podstawowy

Analiza:

Policzmy sprowadzając do wspólnego mianownika:

\frac{2}{\sqrt{3}-1}-\frac{2}{\sqrt{3}+1}=

=\frac{2(\sqrt{3}+1)}{(\sqrt{3}-1)\cdot(\sqrt{3}+1)}-\frac{2(\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{3}-1)\cdot(\sqrt{3}+1)}=

=\frac{2(\sqrt{3}+1)-2(\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{3}-1)\cdot(\sqrt{3}+1)}=...

Zauważ, że w mianowniku jest wzór skróconego mnożenia (a-b)(a+b)=a2-b2

...=\frac{2\sqrt{3}+2-2\sqrt{3}+2}{3-1}=

...=\frac{2+2}{2}=\frac{4}{2}=2

Odpowiedź:

A.

B.

C.

D.

Matura - poziom podstawowy

Egzaminy maturalne - archiwum

2017

Zadania z matury podstawowej z matematyki 2016 są obecnie wprowadzane na stronę. W niedługim czasie udostępnione zostaną odpowiedzi i analizy zadań.


Zadanie z odpowiedzią bez analizy


Zadanie z analizą i odpowiedzią

Matura 2018 - poziom podstawowy

Matura 2020 - poziom podstawowy

Zadanie z odpowiedzią - bez analizy

Zadanie z analizą i odpowiedzią

Matura 2019 - poziom podstawowy

Zadanie z odpowiedzią - bez analizy


Zadanie z analizą i odpowiedzią


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

18 − = 11